O nama

Natječaji

Novosti

Edukacija

Događanja

Zajednica

Obilježili smo Dan sigurnijeg interneta 2024.

Dan sigurnijeg interneta obilježili smo jednom konferencijom i dva školska predavanja

Na poziv OŠ Jure Kaštelana iz Zagreba i SŠ Ban Josip Jelačić iz Zaprešića održali smo predavanja na temu kibernetičke sigurnosti. U obje škole dočekali su nas učenici spremni naučiti nešto novo, razmijeniti vlastita online iskustva i postaviti pitanja o pravilnom postupanju prilikom dobivanja sumnjivih poziva ili sadržaja. Zahvaljujemo nastavnicima, profesorima, ravnateljima i stručnom osoblju obje škole što su prepoznali ovu temu i omogućili nam susrete uživo s učenicima željnima novih znanja iz područja kibernetičke sigurnosti.

U suradnji s udrugom Suradnici u učenju i Hrvatskom agencijom za mrežne djelatnosti – HAKOM-om održali smo ovog utorka (6.2.2024.) na Dan sigurnijeg interneta tematsku konferenciju “Potraga za boljim internetom”, s koje je poslana poruka o potrebi snažnije prevencije elektroničkog nasilja, zaštite osobnih podataka djece, stvaranja sigurnog virtualnog okružja te dostupnosti kvalitetnih internetskih sadržaja za djecu i mlade. Jedan od najvažnijih dana u kalendaru internetske sigurnosti okupio je brojne relevantne sugovornike, ali i nastavnike i učenike obrazovnih ustanova diljem Hrvatske kako bi se ukazalo na svakodnevnu potrebu zaštite djece i mladih.

Na početku konferencije prisutnima su se obratili: Miran Gosta, ravnatelj HAKOM-a, Marina Dimić Vugec, voditeljica Odjela za upravljanje kibernetičkom sigurnošću – Nacionalnog CERT-a te Darko Rakić, predsjednik udruge Suradnici u učenju.

Okrugli stol „Pružanje podrške djeci i mladima za sigurnije odrastanje u digitalnom svijetu“

U tijeku je izrada Nacionalnog  programa za djecu u digitalnom okruženju za razdoblje od 2024. do 2026.

Ana Babić Pezo, savjetnica Pravobraniteljice za djecu kazala je kako digitalni svijet pruža mnogo mogućnosti, a svi dionici u sustavu zaštite moraju dati svoj doprinos. U tijeku je izrada Nacionalnog  programa za djecu u digitalnom okruženju za razdoblje od 2024. do 2026. te ćemo napokon dobiti dokument koji će regulirati ovo područje. Također, istaknula je kako Hrvatska napokon ima i krovno tijelo što do sada nije bio slučaj, a to je Središnji državni ured za demografiju i mlade te je ukazala na nedovoljnu razmjenu podataka i iskustava između institucija.

Održana su dva okrugla stola

Okrugli stol na temu „Pružanje podrške djeci i mladima za sigurnije odrastanje u digitalnom svijetu“, kojim je moderirala Lidija Kralj iz udruge Suradnici u učenju, okupio je brojne sudionike koji su razmijenili iskustva i informacije. U radu okruglog stola sudjelovali su Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva Europske komisije, Robert Tomljenović, zamjenik ravnatelja Agencije i predsjednika Vijeća Agencije za elektroničke medije, Tomislav Ramljak iz Centra za sigurniji internet, Tanja Zaninović iz HAKOM-a, Jakov Kiš iz CARNET-ova CERT-a, Anamarija Mladinić iz Agencije za zaštitu osobnih podataka, Neven Ricijaš iz Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Bernard Gršić iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Drugi dio konferencije održan je online i obuhvatio je čitav niz korisnih tema, o kojima se više može vidjeti na poveznici

asdasduaszgdhu

Skip to content